ALAPANYAGOK
2010 március 4. | Szerző: kati_75 |
Ebben a blogban kedves olvasó ne keress banán vagy kiwitortát. A receptek zöme az akkoriban itthon megtermő gyümölcsökből készült, kivéve a narancs amit felfedeztem az 1934.-es receptek között is és a füge ami koszorúba fonva száritott állapotban volt kapható. Magyar alma szilva barack meggy cseresznye stb. a gyümölcsös sütik alapja. Használtak még diót mogyorót mákot mézet turót mandulát. A diót mogyorót és mandulát receptfüggően halványra vagy sötétre piritották, mozsárban törték apróra, vagy ledarálták kézi darálóval. 1.-et én is örzök ebből a korból. A vaniliás cukrot porcukorba helyezett vaniliarud szolgálta, 1934.-es könyvemben próbálják a háziasszonyokat rászoktatni a sütőpor és a vaniliás cukor használatára. Izesitéttek szegfüszeggel, fahéjjal és gyömbérrel, egyes sütiknél ánizzsal is. Természetesen tört vagy darált formában. Diszitéshez saját készitésü nyomózsákothasználtak. A vajas krémeket papir, az egyéb krémeket lenvászon maguk által vartt nyomózsákból használták. Nem volt rumaroma, de gondolom elérhető áron volt rum, vagy alkoholből saját maguk készitettek likőröket. Persze nem ilyen tulhajszolt életük volt mint most és ráértek. Sajnos ha kipróbáljuk a receptjeiket nem biztos hogy régi izeket kapunk, az alapanyag minősége eltér manapság. Magyar alma szilva barack? Talán a kofáknál a piacon. A csokoládé csokoládé volt és volt választék. Őszintén sajnálom a mai gyerekeket, nem ismerik a KEDVENC AZ IGAZI TIBI AZ IGAZI 1960.-aS ÉVEK BELI MIKULÁS IZÉT, SEM A MEGGYFURÉT KÁVÉFURÉT ÉS MÉG SOROLHATNÁM. A következő bejegyzésmben az Almás recepteket fogom leirni, mivel az a legelérhetzőbb áru gyümölcs manapság mindenkinek. Régen csak a magház került a hulladékba, még a héját is befőzték, jönnek majd a receptek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: