Múlt-jelen

2010 március 7. | Szerző: |

Mivel 1958.-ban születtem, kb a 60.-as évek közepétől vannak emlékeim a dédi konyhájáról. A közepét egy kinyitható asztal töltötte be, körülötte 4 hokedli. Az egyik falon volt a konyhaszekrény nevü monstrum. Három üvegajtó felül, mögötte a használatos poharak, tányérok,bögrék,tálak.Ezalatt egy kisebb polc alatta 4 kisfiókkal. Ezekben mindenféle hasznos kellékek voltak, pl derelyevágó pogácsaszaggató stb. A fiókok előtti területen állt a sárgaréz mérleg, mellette kis dobozban a kisebb nagyobb sulyokkal. Alul egy kétajtós rész volt, 2 polccal. Itt a főzésnél használt edényeket tárolták. A konyha másik falán a sparheit-ha igy kell irni mert nem tudom. Itt főztek és sütöttek. A következő oldalon a fralikut, mellette egy vasvázon a lavor és a szappantartó szappannal. A lavőr mellett egy pad, aminek a teteje nyitható volt, itt volt a szennyes ruha. A pad fölött kézzel himzett falvédő, valami hasonló szöveggel: AZ ÉN URAM CSAK A VIZET ISSZA,NEM SIRATOM LÁNYSÁGOMAT VISSZA. Tudomáso szerint dédnagyapámra ez nem volt jellemző. Megjegyzem a dédimama is sokszor ivott bort, emlékszem tett bele egy kanál cukrot elkeverte és kortyolgatt. Ez volt nagyjából a konyha. A szekrény tetején volt két sárgaréz mozsár, láttam törni benne diót egyszer. A konyha mellet volt egy nagyobb kamra, a falon szoögeken lógtak a lekvárfőző edények, a sárgaréz habüst, lyukas nagy fakanál, vászon zsákokban a bab meg még nemtudom mik. A szekrényben a polcok szélére szintén himzett csik volt rajzszöggel rögzitve. Itt élte napjainak nagyrészét a dédi és nagymamám növére. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy haláluk után én költöztem a házba és minden használati eszközük butoruk a mai napig az én tulajdonomban van. Az a konyhaszekrény még fából volt, nemúgy mint a mostaniak egy hatszemélyes étkészletet ráteszel meghajlik a polca. Érdekes volt még a lámpa aq konyhában. A menyezetról egy zsinóron lógott, 1 tányér alaku lámpa egyetlen izzóval a tányér alatt. A mama nővére varrónő volt sokszor láttam, amikor varrogatott esténként és a lámpát lehuzta az asztal fölé egészen hogy lásson. De térjünk rá a sütés-főzésre. A rám maradt süteményeskönyvekben ott van milyen tüzön készitsd el a tésztát, pl. közepes vagy rendes tüzön. Nem irigylem őket, begyujtottak a sparheilt.-be honnan tudták mikor jó az a tüz,hány süti mehetett tönkre mire kitapasztalták. Arról nem is beszélve milyen jó lehetett nyáron sütni főzni a melegbe. Én még a korszárü hőlégkeveréses sütőmben is időnként elszámitom magam, igaz 51 éves vagyok, 4 tagu családra főzök sütök, de még mindig tanulom. 27 évesen tudtam filteres teát főzni és tojásrántottát sütni, a többit azóta tanultam egyedül szakácskönyvekből. Emlékszem akkor akartam a párom először meglepni egy sima kakaós keverttésztával. Szakácskönyvből kotyvasztottam, beraktam a sütőbe. Egy óra mulva kapott a teteje egy kis kérget, belül olyan maradt mint a krém. Gondoltam tiszta ciki, mit gondol majd rólam mindjárt itt lesz. Fogtam egy tálat beleöntöttem tetejére meggybefőtt szemeket tettem és feltálaltam csokikrémnek. Milyen a szerelem!Azt mondta ilyen jót még nem evett. Mikor elmondtam minek készült eredetileg jót nevetett. A mai napig nem tudom mit hagytam ki belőle.Ha nekem sparheilt.-en kellett volna sütni főzni vagy szénné égve vagy félig nyersen ettek volna a családtagjaim jódarabig. Ma elővettem egy 1939.-es vaniliás kuglóf receptet, gondoltam elkészitem reggelire azt irta kitünő. Robotgéppel pillanatok altt elkészültem a tésztával, de nem találtam a dédi kuglófformáját, igy gyorsan beleaktam egy tortafotrmába aminek több féle alja van, kiválasztottam a kuglófaljat és abban készitettem el. Sikerült megcsinálnom a Budapest Sportaréna kuglóf másolatát. Biztos szebb lett volna az eredeti kuglófformában. Finom viszont az ize, azt hiszem estére már nem marad egy morzsa sem ismervén a családomat. Ime a receptje:


VANILIÁS KUGLÓF.


10 dkg vajat vagy zsirt 2-3 egész tojással, 12 dkg cukorral 30 dkg liszttel fokozatosan jól kikeverünk, azután 2.5dl tejet adunk hozzá, majd kevés lisztel kevert 1 csomag sütőport -Vánczát ir- de nekem olyan nincs tettem amilyen volt itthon.5 dkg mazsolát, fél csomag vanilincukrot fél citrom reszelt héját. Még egyszer rövid ideig keverjük é vajjal kikent zsemlemorzsával kiszórt formába öntve, azonnal meleg sütőbe tesszük, és rendes tüznél sütjük. Tálaláskor vaniliás porcukorral szórjuk. Nem tudom milyen a rendes tüz, sacc per kb 200 fokon sütöttem kb 20 perc aatt sült meg. Finom, különösen ha teával kakaóval tejeskávéval fogyasztod.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!