Múlt-jelen
2010 március 7. | Szerző: kati_75 |
Mivel 1958.-ban születtem, kb a 60.-as évek közepétől vannak emlékeim a dédi konyhájáról. A közepét egy kinyitható asztal töltötte be, körülötte 4 hokedli. Az egyik falon volt a konyhaszekrény nevü monstrum. Három üvegajtó felül, mögötte a használatos poharak, tányérok,bögrék,tálak.Ezalatt egy kisebb polc alatta 4 kisfiókkal. Ezekben mindenféle hasznos kellékek voltak, pl derelyevágó pogácsaszaggató stb. A fiókok előtti területen állt a sárgaréz mérleg, mellette kis dobozban a kisebb nagyobb sulyokkal. Alul egy kétajtós rész volt, 2 polccal. Itt a főzésnél használt edényeket tárolták. A konyha másik falán a sparheit-ha igy kell irni mert nem tudom. Itt főztek és sütöttek. A következő oldalon a fralikut, mellette egy vasvázon a lavor és a szappantartó szappannal. A lavőr mellett egy pad, aminek a teteje nyitható volt, itt volt a szennyes ruha. A pad fölött kézzel himzett falvédő, valami hasonló szöveggel: AZ ÉN URAM CSAK A VIZET ISSZA,NEM SIRATOM LÁNYSÁGOMAT VISSZA. Tudomáso szerint dédnagyapámra ez nem volt jellemző. Megjegyzem a dédimama is sokszor ivott bort, emlékszem tett bele egy kanál cukrot elkeverte és kortyolgatt. Ez volt nagyjából a konyha. A szekrény tetején volt két sárgaréz mozsár, láttam törni benne diót egyszer. A konyha mellet volt egy nagyobb kamra, a falon szoögeken lógtak a lekvárfőző edények, a sárgaréz habüst, lyukas nagy fakanál, vászon zsákokban a bab meg még nemtudom mik. A szekrényben a polcok szélére szintén himzett csik volt rajzszöggel rögzitve. Itt élte napjainak nagyrészét a dédi és nagymamám növére. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy haláluk után én költöztem a házba és minden használati eszközük butoruk a mai napig az én tulajdonomban van. Az a konyhaszekrény még fából volt, nemúgy mint a mostaniak egy hatszemélyes étkészletet ráteszel meghajlik a polca. Érdekes volt még a lámpa aq konyhában. A menyezetról egy zsinóron lógott, 1 tányér alaku lámpa egyetlen izzóval a tányér alatt. A mama nővére varrónő volt sokszor láttam, amikor varrogatott esténként és a lámpát lehuzta az asztal fölé egészen hogy lásson. De térjünk rá a sütés-főzésre. A rám maradt süteményeskönyvekben ott van milyen tüzön készitsd el a tésztát, pl. közepes vagy rendes tüzön. Nem irigylem őket, begyujtottak a sparheilt.-be honnan tudták mikor jó az a tüz,hány süti mehetett tönkre mire kitapasztalták. Arról nem is beszélve milyen jó lehetett nyáron sütni főzni a melegbe. Én még a korszárü hőlégkeveréses sütőmben is időnként elszámitom magam, igaz 51 éves vagyok, 4 tagu családra főzök sütök, de még mindig tanulom. 27 évesen tudtam filteres teát főzni és tojásrántottát sütni, a többit azóta tanultam egyedül szakácskönyvekből. Emlékszem akkor akartam a párom először meglepni egy sima kakaós keverttésztával. Szakácskönyvből kotyvasztottam, beraktam a sütőbe. Egy óra mulva kapott a teteje egy kis kérget, belül olyan maradt mint a krém. Gondoltam tiszta ciki, mit gondol majd rólam mindjárt itt lesz. Fogtam egy tálat beleöntöttem tetejére meggybefőtt szemeket tettem és feltálaltam csokikrémnek. Milyen a szerelem!Azt mondta ilyen jót még nem evett. Mikor elmondtam minek készült eredetileg jót nevetett. A mai napig nem tudom mit hagytam ki belőle.Ha nekem sparheilt.-en kellett volna sütni főzni vagy szénné égve vagy félig nyersen ettek volna a családtagjaim jódarabig. Ma elővettem egy 1939.-es vaniliás kuglóf receptet, gondoltam elkészitem reggelire azt irta kitünő. Robotgéppel pillanatok altt elkészültem a tésztával, de nem találtam a dédi kuglófformáját, igy gyorsan beleaktam egy tortafotrmába aminek több féle alja van, kiválasztottam a kuglófaljat és abban készitettem el. Sikerült megcsinálnom a Budapest Sportaréna kuglóf másolatát. Biztos szebb lett volna az eredeti kuglófformában. Finom viszont az ize, azt hiszem estére már nem marad egy morzsa sem ismervén a családomat. Ime a receptje:
VANILIÁS KUGLÓF.
10 dkg vajat vagy zsirt 2-3 egész tojással, 12 dkg cukorral 30 dkg liszttel fokozatosan jól kikeverünk, azután 2.5dl tejet adunk hozzá, majd kevés lisztel kevert 1 csomag sütőport -Vánczát ir- de nekem olyan nincs tettem amilyen volt itthon.5 dkg mazsolát, fél csomag vanilincukrot fél citrom reszelt héját. Még egyszer rövid ideig keverjük é vajjal kikent zsemlemorzsával kiszórt formába öntve, azonnal meleg sütőbe tesszük, és rendes tüznél sütjük. Tálaláskor vaniliás porcukorral szórjuk. Nem tudom milyen a rendes tüz, sacc per kb 200 fokon sütöttem kb 20 perc aatt sült meg. Finom, különösen ha teával kakaóval tejeskávéval fogyasztod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Lesz folytatás is? 🙂